Haaaa...Bukak tahun baru dgn entry resipi.. Hebat x? Hahaha.. Time cuti cm biasala kan.. Rajin pulak nk menunjuk2 bakat kt en. Suami ni.. Sbb kalo keluar pn d xtau nk mkn ape.. Kalo order yg terlalu extravaganza sgt kang fulus lak keluar melayang.. So, cuti2 ni aku pamper kan en. suami dgn mkn smpai kenyang dan menjilat jari..
Menu yang aku nk kongsi ni adalah berasaskan udang.. Kebetulan udang mmg aku da stenbai, tggal nk msk je.. Heheheh.. Pikir punya pikir, siap termenung depan udang tu, aku pn geledah la brg dlm peti ais.. Trus reka menu sndri.. Udang Masala.. hheheh
- Udang sederhana besar (kalo nk pkai udang yg lg besar pn best gak) - basuh dan bersihkan..
- Bawang merah 2 biji - kisar
- Bawang putih 3 ulas - kisar
- Halia 2 inc - kisar
- Jintan manis - kisar
- Jintan putih - kisar
- Kunyit hidup - kisar
- Daun kari
- Serbuk kari
- Cili merah 1 biji
- Susu cair
- Garam secukup rasa dan cili flake
Cara- cara masak :
- Tumis bahan yang dikisar bersama daun kari dan serbuk kari sampai naik bau..
- Pastu, masukkan udang dan gaul rata sehingga semua bahan mesra..
- Masukkan susu cair dan biarkan bahan td kering sedikit..Buh garam secukupnya..
- Tutup api dan hidangkan.. Hias dengan taburan cili merah dan cili flake atas hidangan..
Da siap!! Senangkan.. Ok, kalo nk pedas sket, leh blend sket cili merah dan campur dalam bahan kisar dan tumis.. Tp sbb bahan2 sume adalah rempah2, rase pedas n panas tu da cukup kot..Hehehe.. Mmg sedap dihidang dengan nasi panas dan sayur campur...Yummy!! Dap nya.. Meh blanje gambo sket..Hehehe..
Haaaa.. Ni la dia.. |
No comments:
Post a Comment