So, taknak buang masa, kita tengok tahap kesenangan resipi ni ye..
Bahan-bahan :
- Ayam (bahagian dada n potong dadu)
- Tepung gandum
- Sayur-mayur (aku pilih carrot, brokoli, baby corn dan kobis bunga)
- Baang merah (hiris)
- Bawang putih (ketuk je)
- Bawang besar (potong bulat2 cm nk wat spring onion)
- Cili merah (ada org suka pakai capsicum a.k.a lada benggala)
- Sos tiram (2 sudu besar)
- Sos cili (2 sudu besar)
- Sos tomato (2 sudu besar)
- Stok ayam Maggi
- Garam
Cara nak masak:
- Mula-mula gaulkan ayam dgn tepung gandum n gorengkan ayam tu..Letak tepi..Aku suka pkai tepung kentucky, cm lagi sedap je..Hehehe
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga naik bau..
- Masukkan semua sos-sos dan stok..Kalo ikut sukatan, aku suggest 2 sudu besar setiap sos..But depends kt selera masing2 pun boleh..
- Masukkan air sedikit tuk nak cairkan sikit kuah tu..
- Masukkan semua sayur mayur tu n gaulkan kuah dengan sayur sehingga la sayur masak..
- Da sebati semua, leh la tuang kan ayam masuk dalam kuah tu..Gaul sampai kuah cover semua ayam-ayam..
- Masukkan bawang yg dipotong bulat tu n biar layu sikit..Siap tuk dihidang..
- Makan time!!!Yummy
tips: kalo masih tak masin, tambahkan garam..Tp aku selalu tak tambah garam pun sbb stok ayam n sos2 tu da bg rasa masin..
Senang je kan???Lauk ni senang sbb aku tak perlu masak sayur n protein secara berasingan..Semua da ade dlm 1 hidangan tu..Hehehe..
Selamat mencuba, peeps!!
Meh belanja tgk gambo ye..Jgn kata ahkak tak payung..Hahahahha...
No comments:
Post a Comment