Nuffnang Ads

Tuesday, April 9, 2013

Buku "Laku Keras" Chef Hanieliza

Seriusly, sebelum kawin aku sgt2 la jarang masuk dapur..Lagi2 biler aku dok jauh dr mama n terpksa menyewa kt tempat lain, dapur tu nmpk samar2 je pd pandangan mata aku..Berlainanan ngn 2 lg housemate aku yg agak 'perempuan melayu terakhir'..Kalo bab2 nk masak2 kn tuk bf o tunang mase tu, dorg mmg xder hal..Aku lak, mmg xpnah terpikir pn nk bg en. pkwe (skrg da en.suami) rasa masakan aku sbb aku mmg xreti masak..Hahahaha..Sadis!!!Mama selalu bising..Bila aku balik Klang, tugas aku potong bawang n sayur2 ikut sukatan yg mama bg..Kalo mama biau je ikut sukatan aku, mmg disaster kot..Hahahaha..Sebelum kawin aku da kasi warning da sama itu en.Hanafi yg aku xreti masak..So, masakan yg aku masakan tuk dier xsemabeles mane..Dia angguk n tnda terima aku sedanya (Cewah,mmg syahdu la)..Tp dier da bg hint..Dier belikn aku buku resipi masak "Laku Keras" tuk aku blaja masak..

Now, aku mmg masak tuk en.hubby biler dier balik jumpe aku seminggu sekali tu..Dier juz mintak aku masak tuk 2 malam je n slalunyer dier akan bg aku cuti masak pd ari minggu..Hahaha..Banyak da yg aku try tuk bg dier rase..n slalunyer dier akan kater sedap (yes3, i noe..ayat amik ati)..Hehehe..Tp deep inside my heart, aku sgt puas ati biler dpt sediakan lauk tuk dier..Biau pn lauk tu hnya la telor goreng n kailan ikan masin..Dier pn bukan jenis memilih makan..Ape yg aku masak, tula yg wat dier kenyang..Paling excited, biler badan dier yg nipis tu da agak berisi la..Dier kater dier da nek 3kg!!!Yes, berjaya la aku nek kn sikit badan dier..Hahahaha..

Ni lah antara hasil masakan aku tu..Hasil dr masak sambil tgk buku resipi..
Ikan bawal masak kicap, ayam halia, sup bebola, tomyam campur...
Mee bandung, sup ayam, daging salai msk lemak cili padi, pari tomyam bakar
So, for those yg still teraba-raba tuk cari cara memasak paling mudah, aku nk kongsi sal satu buku ni..korg leh dpt kn buku "Laku Keras" ni kt pasaran..Hasil karya Chef Hanieliza..Kt dlm buku resipi ni, mmg sgt2 la membantu..Cm kitab memasak la pd aku..Mane x nyer, asalkan ader bahan2 asas (cili merah, bawang besau, kecil, putih, garam n beberapa rempah) da leh masak da..Barang2 pn bukan yg canggih2 sgt la cm basil, rosemary,scallops n etc..Sume gune bahan2 tempatan yg senang nk cari kt supermarket or even kedai runcit..Tp, cm yg en. Hanafi selalu ckp, praktis make perfect..Yeah!!!

Selamat memasak la ye..Kalo dulu dapur kiter tu cm "Hell's Kitchen" skrg tu la syurga tuk aku tawan perut en. suami..Heheheh..BTW, ni la buku aku tu..Aku tau, rmai yg da ader buku ni..Kt umah mak mentua aku pn ader..Mgkin adik en. hubby yg kuat try masak tu yg punyer..Hahahaha..So,ape lg, lets cook!!!!




No comments:

Post a Comment