Nuffnang Ads

Wednesday, December 31, 2014

Resipi Nasi Ayam Percik..Menu Hari Cuti..

Cuti-cuti la rajin nk try resipi best2 kn.. Pg2 lg da dok termenung nk mkn ape tuk tengah hari.. En. suami ckp kalo goreng telor je pn dia mkn.. hahaha..Kesian betul dia da lama xmkn sedap hasil dr air tgn isteri.. Aku pn ajk en. suami p Econsave tuk cari barang.. Sambil2 amik bahan itu dan ini, aku pn dpt idea tuk msk nasi ayam bergandingan ngn ayam percik.. Perghhh!!!Mesti mabeles..

Bahan-bahan senang je nk ready kan n senang nk dpt..Hehehe..

Bahan-bahan untuk nasi ayam:

  • Beras (ikut sukatan yg korg selalu guna) - basuh dan toskan
  • Serbuk kunyit 1tsp (kalo nak nasi ayam tu kuning, kalo nk putih xyah letak)
  • Bawang merah 2 biji - kisar
  • Bawang putih 3 ulas - kisar
  • Halia 1 inc - kisar
  • Serai - ketuk
  • Stok ayam (biasa aku gune yg ready made jenama Maggi tu je)
  • Biji pelaga dan cengkih
  • Mentega / majerin
  • Garam
Cara-caranya :-
  1. Tumis kan bahan kisar dan masukkan sekali biji pelaga dan cengkih. Tumis smpai naik bau.
  2. Sediakan beras yang telah dibasuh dan bubuh air ikut sukatan.. Masukkan bahan tumis ke dalam beras..
  3. Masukkan serbuk kunyit, serai, stok ayam, dan mentega dalam beras tu skali..Buh garam sket je sbb stok ayam tu da masin.. Kacau sikit biau serbuk kunyit tu rata.. 
  4. Biarkan nasi ayam masak dan tanak..
Tips: Letakkan sukatan air kurang sedikit dari sukatan biasa sbb majerin akan melembutkan nasi anda..Kalo tidak, nasi akan sedikit lembik..

Ok, biarkan hal nasik tu masak sndri.. Skrg ni nk wat ayam percik pulak k..


Bahan-bahannya ialah :
  • Ayam (aku amik wholeleg 3 ketul )
  • Bawang merah 3 biji - kisar
  • Bawang putih 4 ulas - kisar
  • Halia 2 inc - kisar
  • Serai - kisar
  • Cili giling (aku gune cili boh)
  • Santan
  • Salad (aku guna coral salad) dan tomato ceri - sebagai hiasan
  • Cili Flake (serbuk cili)
  • Garam dan gula
Cara-caranya :-
  1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan keperangan..Masukkan cili giling (cili boh) dan gaul smpai sebati..
  2. Masukkan santan dan ayam..Pastikan semua bahan dan mesra ngn ayam tersebut.. Sng citer masak smpai ayam tu separuh masak..
  3. Kalo kuah da nmpk pekat dan ayam pn da msak separuh, pastikan rasa masin, pedas dan manis adalah seimbang.. Keluarkan ayam tersebut dan bakar atau panggang ayam tersebut di atas pemanggang..
  4. Biler ayam da masak sepenuhnya, leh la hiaskan dengan salad dan tomato ceri.. Tuangkan sedikit kuah percik atas ayam tu.. PastuTaburkan sikit cili flake atas ayam tersebut..
  5. Da siap untuk di makan!!! Yummy..
Tips : Kalo nk senang seimbang kan rasa pedas, masin n manis, buh sikit osyter sauce..

Leh la hidang tuk mkn sekeluarga.. Kalo lg nk kesan dramatik, leh wat sup fishball.. Mmg terangkat abis la.. Hehehe.. En. Suami dok sengih smpai nampak gusi sbb perut da kenyang, pastu xyah nk kuar umah tuk mkn sedap.. Kihkihkih..

Set Nasi Ayam Percik.. Makan sehingga menjilat jari..

No comments:

Post a Comment